Extensograph-E
Brabender Ekstensograf-E bir hamurun esneme direncini ve elastikiyetini ölçer. Bunu yaparak, en iyi pişirme sonuçlarını elde etmek için reolojik optimumu oluşturabilirsiniz.
ICC 114/1, AACC 54-10 ve ISO 5530-2 numaralı standartlara uygun olarak hamurun uzamaya karşı direncinin, uzayabilirliğinin, bu iki değerin birbirine oranının (ratio) ve hamurun enerji değerinin tespitinde kullanılır. Hamur numuneleri Ekstensograf cihazı üzerinde bulunan bir kompartımanda önce hamur topları haline getirilir. Bu toplar daha sonra rulo yapmaya yarayan döner silindir vasıtası ile rulo haline getirilir. Daha sonra hamur ruloları fermantasyon kabinlerinde sabit sıcaklıkta bekletilir. 45, 90 ve 135. dakikalarda cihazın hareketli çekme koluna konarak Ekstensogram grafiği elde edilir. Elde edilen Ekstensogram grafiği ile istenen verilere ulaşılır.
Kaydedilen ekstensograma dayanarak, reolojik hamur özellikleri hakkında güvenilir bilgiler – ve dolayısıyla daha sonra pişirme sonuçları – tespit edilebilir. Un katkı maddelerinin etkileri tanımak, belirlemek ve kısa metotları kendi uygulamanıza esnek bir şekilde uyarlayabilirsiniz.