2027 yılına kadar Farinograph-TS Türk Patent ve marka kurumunda tescil edildi..
- URL Kopyalandı
İÇİNDEKİLER
- 1 - Farinograf nedir? Ne işe yarar?
Farinograf nedir? Ne işe yarar?
2027 senesine kadar Farinograf-TS Türk patent ve marka kurumu tarafından tescil edildi. Türk Patent enstitüsü br sınai veya ticari buluşun mal ve satış hakkının belli bir süre için bir şahsa veya firmaya ait olduğunu gösteren devletçe onaylı resmi belgeyi vermekle yükümlü olan, Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı, özel bütçeli, bağımsız yasal bir kuruluştur. Türk paten enstitüsü Türkiye’nin teknolojik gelişimine katkıda bulunmak, serbest rekabet ortamı sağlamak, araştırma ve geliştirme hareketlerinin ilerlemesine sağlamak, patent haklarına ilişkin yurtiçi ve yurtdışı bilgi ve belgeleri kamu yararına sunmak, kanunla düzenlenmş patent, marka ve endüstriyel mülkiyet haklarının oluşmasını ve korunmasını sağlak amacıyla kurulmuştur.
Farinograf nedir? Ne işe yarar?
Farinograf-TS Brabender firması tarafından üretilen, hamurun yoğurma özelliklerinin belirlenmesinde kullanılan ve unun ekmeklik özellikleri hakkında bilgi veren bir cihazdır. Hamurun yoğurma sırasında yoğurucu paletlerine karşı gösterdiği direnc, grafik olarak gösterilir. Bu test sayesinde unun su absorpsiyonu ve hamurun yoğurma sırasındaki gelişme süresi, stabilite, yoğurma tolerans sayısı, yumuşama derecesi, valorimetre değeri gibi reolojik özellikleri ölçülerek gluten proteinlerinin hamur oluşturma özellikleri hakkında çok değerli bilgiler edinilir.
Bir unun farinogram özellikleri gluten proteinlerinin miktar ve kalitesi ile ilgilidir. Ekmek üretimi amacıyla kullanılacak unların su absorpsiyonu yüksek olmalı, yoğurma süresi ise cok uzun olmamalıdır. Yoğurma süresinin aşırı uzun olusu enerji ve zaman kaybı yönünden ticari fırınlarda istenmeyen bir özelliktir. Ancak yoğurma süresi cok kısa olan unların ekmeklik kalitesi de genellikle düşüktür.
2027 senesine kadar Farinograf-TS Türk patent ve marka kurumu tarafından tescil edildi. Türk Patent enstitüsü br sınai veya ticari buluşun mal ve satış hakkının belli bir süre için bir şahsa veya firmaya ait olduğunu gösteren devletçe onaylı resmi belgeyi vermekle yükümlü olan, Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı, özel bütçeli, bağımsız yasal bir kuruluştur. Türk paten enstitüsü Türkiye’nin teknolojik gelişimine katkıda bulunmak, serbest rekabet ortamı sağlamak, araştırma ve geliştirme hareketlerinin ilerlemesine sağlamak, patent haklarına ilişkin yurtiçi ve yurtdışı bilgi ve belgeleri kamu yararına sunmak, kanunla düzenlenmş patent, marka ve endüstriyel mülkiyet haklarının oluşmasını ve korunmasını sağlak amacıyla kurulmuştur.
Farinograf nedir? Ne işe yarar?
Farinograf-TS Brabender firması tarafından üretilen, hamurun yoğurma özelliklerinin belirlenmesinde kullanılan ve unun ekmeklik özellikleri hakkında bilgi veren bir cihazdır. Hamurun yoğurma sırasında yoğurucu paletlerine karşı gösterdiği direnc, grafik olarak gösterilir. Bu test sayesinde unun su absorpsiyonu ve hamurun yoğurma sırasındaki gelişme süresi, stabilite, yoğurma tolerans sayısı, yumuşama derecesi, valorimetre değeri gibi reolojik özellikleri ölçülerek gluten proteinlerinin hamur oluşturma özellikleri hakkında çok değerli bilgiler edinilir.
Bir unun farinogram özellikleri gluten proteinlerinin miktar ve kalitesi ile ilgilidir. Ekmek üretimi amacıyla kullanılacak unların su absorpsiyonu yüksek olmalı, yoğurma süresi ise cok uzun olmamalıdır. Yoğurma süresinin aşırı uzun olusu enerji ve zaman kaybı yönünden ticari fırınlarda istenmeyen bir özelliktir. Ancak yoğurma süresi cok kısa olan unların ekmeklik kalitesi de genellikle düşüktür.